vrijdag 20 september 2013

Textiel recycling

Dankzij nieuwe recyclingmethoden mag er veel meer in de textielcontainer dan in het algemeen wordt gedacht. Als kleding niet meer draagbaar is, kunnen de vezels nog goed worden gebruikt om nieuwe stoffen en producten te maken. Alles is welkom, in alle textielcontainers in Fryslân, dus ook kapotte kleding, handdoeken, lakens, lappen en knuffels.  ‘Alles mag er in als het maar niet nat of ernstig vervuild is’ aldus de Friese textielrecyclingcampagne Fair Fibers.

Zelf kruip ik achter de naaimachine om van mijn oude spijkerbroeken weer wat nieuws te maken, maar het kan natuurlijk ook anders...
De zussen Eveline en Marianne Maat hebben het groter aangepakt. Zij bewijzen maar weer eens dat oude versleten kleding, in dit geval oude jeans, een goede grondstof is voor nieuwe producten. Onder de merknaam By Mölle geven ze denim een tweede leven door ritsen en knopen te verwijderen, en de vezels opnieuw te spinnen. Van dit gerecyclede garen worden in een ambachtelijke breierij deze zachte, unieke plaids gemaakt! 


(foto I am Recycled)


Een reactie posten