vrijdag 3 oktober 2014

Svensk äventyr!

Het is herfst! De eerste kastanjes zijn gezocht en mooie herfstbladeren zijn verzameld. Mijn favoriete seizoen, sprookjesachtig met een vleugje melancholie. Dit jaar kom ik echter nog niet helemaal in de stemming, met enige weemoed kijk ik naar de vallende bladeren en dat heeft alles te maken met de zomervakantie. Met de komst van de herfst voel ik ook het laatste beetje vakantiegevoel wegebben.
Gelukkig is de herinnering nog vers als de dag van gister, en hebben we de foto's nog zoals deze hieronder. Zwemmen, snorkelen, varen en vissen in ons 'eigen'  privé meer. Het was echt een vakantie voor in de boeken! Niet dat er geschiedenis is geschreven maar voor ons als gezin waren de twee weken in Zweden een avontuur, oftewel een Svensk äventyr! Samen nieuwe ervaringen op doen, op onbekend terrein in een ander land met een andere taal. En extra bijzonder een vakantie die aan alle verwachtingen heeft voldaan. De Friese wateren zijn natuurlijk ook prachtig, maar verandering van spijs doet eten!


Wat de vakantiebestemming ook is naast een stapel boeken neem ik altijd een handwerkproject mee.Vorig jaar gingen de breipennen mee in de tas, dit jaar ben ik vooral aan het haken. Ook iets handiger voor in de auto ; ) Gezien de bestemming leek het me leuk om iets te maken met een Scandinavisch tintje en zo kwam ik na even zoeken op internet op het blog van Vera (raadmetdraad.blogspot.nl ) Zij heeft een patroon van een Finse granny square vertaald naar het Nederlands. Met de heldere uitleg en foto's kan iedereen hier mee aan de slag, een aanrader dus. Naast dit patroon ging ook het boekje 'Leer beter haken' mee. Het haakboekje is een uitgave van Nevada (brei- en haakwol) oorspronkelijk geschreven in 1977 en vertaald uit het Duits in 1979. Tijdens de autorit ben ik begonnen aan de eerste Finse granny square (zie de foto hieronder) en aangekomen in onze prachtig stuga midden in de Zweedse bossen was ik wel toe aan wat nieuws en ben begonnen aan het haakboek.  

 

Het voorwoord alleen is al de moeite van het lezen waard. Haken wordt hierin omschreven als een nostalgische hobby 'hartverwarmend en afwisselend als het leven zelf'. We hebben er heerlijk om gelachen, maar stiekem vind ik het prachtig verwoord en eigenlijk heel hartverwarmend!
Het boekje heeft nog meer verrassingen want aangekomen bij het hoofdstuk 'Kleurige motieven' zie ik ineens de Finse granny square staan. Exact hetzelfde patroon, en gezien de leeftijd van het boekje in ieder geval 37 jaar oud en misschien dus helemaal niet zo Fins maar Duits!

Met mijn voorliefde voor geschiedenis is dat nog wel eens een leuk project . De oorsprong van bepaalde patronen en motieven achterhalen. Misschien hebben ze van oudsher nog een bepaalde betekenis.


Uiteindelijk heb ik het patroon iets aangepast, alleen de bloemvorm met daarom heen een picotrandje of ook wel 'muizentandjes' genoemd. Gehaakt met katoen gekocht in Zweden dus toch nog een Scandinavisch tintje. Met dank aan het boek heb ik weer iets beter leren haken!
Een reactie posten